Spinning ikväll

Jag tycker abslut inte att man ska ha ångest över att man ätit så mycket onyttigt över julhelgen. Det är jul EN gång om året så självklart ska man få unna sig mängder av julgodis och mat. Vad skulle julen vara utan all den goda julmaten, knäcken och julgodiset? Ingenting om man frågar mig. Men nu när julen är över ska jag återgå till träningen och dem vanliga vanorna. Ikväll har jag ett skönt spinningpass inbokat!


Morgonpromenad

Under jullovet har man mycket mer tid för träning. Idag tänkte jag starta dagen med att gå på en lång promenad ute i den friska luften. Det är alltid en bra start på dagen!


Tennis & Badminton

I Fredags började jag dagen med att spela tennis och badminton i UTK-hallen på specialidrotten. Jag har varit där tidigare tillsammans med klassen när vi haft idrott och hälsa. Tennis och badminton är två idrottsgrenar som jag tycker är jätte roliga. Det är roligt att spela tillsammans med klassen men man kan även hyra en bana på fritiden och spela tillsammans med vännerna. Ett roligt sätt att umgås samtidigt som man tränar.


Dagens träning

Idag gick jag till Friskis och Svettis efter skolan för att få min dagliga motion. Eftersom jag inte hann boka ett spinningpass igår gick jag till gymmet idag istället. Jag stod en timme på crosstrainern som är mitt favorit träningsredskap på hela gymmet. På den får man en skonsam och effektiv träning för hela kroppen. En crosstrainer ger en bra konditionsträning samtidigt som man får en hög kaloriförbrukning.


Rullstolsinnebandy

Imorse fick jag uppdraget att hålla i en idrottslektion på Fyrishov för att alla lärarna var tvungna att stanna kvar i skolan idag för att lyssna på redovisningar. Det var handikappidrott som stod på deras schema så jag höll en lektion i rullstolsinnebandy som jag testat på tidigare tillsammans med min klass. Det var roligt att ingen hade provat på det tidigare så det blev en ny uppplevelse för alla. Det blev en jätte rolig förmiddag med mycket skratt och glödje. Det var även roligt att få lära känna ettorna lite bättre.




Tallriksmodellen

Ett bra tips till alla som behöver hjälp med kosten är att använda sig utav tallriksmodellen vid varje måltid. Tallriksmodellen visar hur man bör äta. Proportionerna på tallriken är desamma för alla, men portionsstorleken varierar efter det individuella energibehovet. Äter man enligt tallriksmodellen får man i sig lagom av allt, håller sig mätt längre och klarar dagen bättre. Det kan dessutom vara både billigre och miljövänligt.


Bodypump

I Fredags körde jag bodypump på Specialidrotten tillsammans med klassen på Frikis och Svettis. För er som inte vet vad Bodypump är för någonting är det ett träningspass där man tränar kroppens alla större muskelgrupper som rygg, bröst, ben, axlar, armar och mage. Man använder sig utav en skivstång och avgör själv hur tunga vikter man vill ha. Jag måste erkänna att jag har en rejäl träningsvärk i både armarna, rumpan och benen.


Löpartights

I Fredags hittade jag ett par löpartights som passade mig perfekt. Att ha träningskläder som man trivs i när man tränar är viktigare än vad man tror. Nya kläder ger ökad motivation till att träna och det gör alltid träningen lite roligare. Jag hittade dem på Intersport för 500:-


En blogg som motiverar!

Nyligen komenterade en tjej som heter Katta i min andra blogg. Hon frågade mig om vad jag tyckte om hennes nya träningsvideo som hon lagt upp i hennes blogg. När jag gick in på hennes blogg blev jag helt fascinerad! Det var så härligt att se en tjej som verkligen accepterar sig själv för den hon är och kämpar för att leva ett hälsosammare liv. Som hon skriver i sin header, jag har helt med egen vilja bestämt att det är dax för mig att göra något åt mitt fett. Jag är ingen "tyck synd om mig" tjockis som gråter på TV och klär mig i tält för att inte visa mitt fett. Jag är istället den som bestämmer sig för att göra någonting åt det. Det är så roligt att se när människor bestämt sig för någonting och verkligen kämpar för att nå sitt mål utan att ge upp. Jag håller tummarna för Katta! Jag gillade även det hon skrev efter videon, "Glöm aldrig att det är DU som bestämmer när du ska lyckas"



http://kattasfett.blogg.se/


Dagens motion

Idag blev dagens träning en timmes fys på crosstrainern på gymmet. Det kan bli väldigt enformigt att stå på en träningsmaskin så lång tid. Men med bra musik i öronen eller att sysselsätta sig med någonting annat som att exempelvis läsa en bok, läxor eller annat kan göra träningen roligare och kännas lättare. Här kommer ett tips på en bra låt!


Hitta motivationen!

Träning ger energi, styrka, bättre sömn, är bra för ryggen, du får bättre immunförsvar, du blir snyggare, får bättre självförtroende, sänker kolesterolvärdet, minskar risken för sjukdomar och benskörhet i framtiden, listan på fördelarna med att börja träna kan göras lång. Vi alla vet om att det är bra att träna och att det är något vi borde göra, men ändå inte gör. Vad är det som tar emot egentligen? Att det tar tid? Att man måste anstränga sig? Rädsla för att det ska gå dåligt? Alla har våra skäl till att inte börja träna. Fundera lite över vad din anledning är! Godkänner du den? Sedan tänker du efter ännu mer och funderar på varför du vill börja träna. Vad är det som gör att du funderar på att börja träna? Alla måste hitta vår egen anledning till att börja motionera, en som betyder något för oss själva, en anledning som gör att vi tycker att det är värt att gå iväg till gymmet, fara ut och springa, gå på yogapass eller vad det nu är vi vill göra. Om du inte är riktigt säker på varför du vill träna, har du här några exempel på vad som kan vara motiverande för dig.

-   starkare självkänsla
-   
snyggare kropp
-   
bevisa för dig själv och andra att du kan
-   
bättre fysik och kondition
-   
bättre sömn
-   
du orkar dansa en hel kväll när du är ute på krogen
-   
vill bli bättre inom en sport
-   
förstärkt immunförsvar
-   
gå ner i vikt
-   
få mer energi
-   
spara pengar genom att orka cykla istället för att ta bussen
-   
kamratskap
-   
orka delta i ett maratonlopp
-   
koppla av från vardagsstressen

Finns det ingen anledning här ovan som motiverar dig till att börja träna, kan du säkert hitta en egen anledning. Det kan vara vad som helst, från att  du vill ha lite egentid då du koncentrerar dig på dig själv och träningen och mycket annat. Det finns inget som är rätt eller fel, så länge du känner att den anledningen är viktig för dig. Så, ta ett papper och en penna och skriv ner av vilken eller vilka anledningar du vill börja träna, de anledningar som verkligen känns värdefulla för dig. Skriv även ner vilka positiva konsekvenser som träningen kan komma att få för dig, både korta och långsiktiga. Sedan skriver du ner varför du inte tränar, vad det är som tar emot och vad som gör att du inte tränar, som t.ex. tidsbrist eller för lite pengar för att köpa ett gymkort. Och efter det skriver du ner tänkbara lösningar till dina problem. Kan du prioritera om så att du får mer tid över? Sist av allt skriver du ”Vill jag, så kan jag!” för det är faktiskt så. Den största motståndaren du har är du själv, vilket gör att så länge du tror på dig själv och vill, kan du nå hur långt som helst. När du skrivit detta, kan du sätta fast lappen på kylskåpet eller lägga den någonstans där du lätt kan ta fram den lite då och då för att göra dig påmind om vad som står på den. Om du en sådan person som jag som gillar att anteckna mycket, kan du även göra en träningsbok där du skriver ned det som kommer i dina tankar gällande träning. Jag rekomenderar hemsidan http://www.shapelink.com/ där man lätt kan göra sitt eget träningsshema, skriva ner tankar, följa träningsbloggar och mycket annat! 


”Jag måste börja träna!”

Känner du igen dig i dessa ord? Känner du igen dig i att upprepa dessa ord för dig själv gång på gång, men ingenting händer, du börjar ändå inte träna. Du är långt ifrån ensam om att intala dig själv detta och låta det bli tomma ord. Vi alla vet att det är bra för hälsan att träna och att det förhöjer vår livskvalitet, men ändå börjar vi inte. Det är så lätt att fastna i det stadiet där man hela tiden säger, jag ska börja träna… men inte nu. Vad beror det på egentligen? Är vi för bekväma? För lata? Eller ger vi upp när vi inte ser något resultat inom tre dagar? Är det tidsbristen som alla verkar lida av i dagens samhälle? Eller är det rädsla? Något beror det på, men istället för att koncentrera dig på varför du inte börjar träna, bör du ägna en tanke åt varför du vill börja träna. Alla måste hitta sin egen anledning till att börja träna och motivation till att fortsätta eller att börja träna regelbundet. Imorgon tänkte jag tipsa om hur man finner motiviationen. Missa inte det!


Redabilitering & Habilitering

Nu har jag precis kommit hem ifrån det härliga spinningpasset. Jag trampade på tills det brann i både ben, mage och rumpa. För att komma in i en bra rutin men inte tröttna tänkte jag köra spinning en eller två gånger i veckan. Nu ska jag plugga rehabilitering och habilitering eftersom vi har prov på Torsdag. Vi läser om hur idrottsskador uppstår, hur dem behandlas och mycket mer.




Spinning

Jag bokade precis ett skönt spinningpass på Friskis och Svettis som jag ska gå på imorgon efter skolan. Spinning är ett suveränt sätt att träna kondition och passar den som verkligen gillar utmaningar. Stämningen, musik och en drivande ledare får en att orka mer. Spinning passar alla människor med olika bra kondition eftersom man själv får bestämma motstånd och tempo. Det finns även olika pass att välja mellan. Bas, medel och intensiv.


Skridskor på studenternas

Imorse var det skridskor på studenternas som stod på schemat. Jag hade fått i uppgift att hålla i en aktivitet för dem som inte ägde att par skridskor och för dem som inte kunde vara med. Så istället för att stå i kylan och titta på när klasskompisarna åkte skridskor tog jag med dem ut på en rask promenad längs ån och sedan stannade till längs vägen för att leka lekar. Vad passar bättre än att leka pepparkaks kull nu när det snart är jul?






Välkommen till min nya blogg!

Jag heter Kajsa Blom och går andra året på John Bauer gymnasiet där jag läser idrott & hälsa linjen. Vi har nyligen fått chansen att jobba med ett fokusarbete i en längre tid där vi får fördjupa oss i någonting som vi själva är intresserade utav. Då fick jag idén att starta en blogg där jag skriver om kost, träning och välmående som ligger nära hjärtat. I bloggen kommer jag att dela med mig utav min träning, ge träningstips och mycket annat. Målet med bloggen är att insperera, motivera och vägleda fler människor att börja träna och leva ett hälsosammare liv. Inget är omöjligt!


RSS 2.0